Langsung ke konten utama

The 'Unusual' Youth

Imagine you’re sitting in your home on a lazy Saturday morning, watching spongebobs squarepants with a cup of tea or coffee on your hand, just minding your own business to spend the day, when suddenly your phone beeps. You pick it up only to see a text or message from old-friends or unknown number bearing a cryptic message: ‘Sorry, test contact!’ or ‘Hy, gi apz?’. Err!

Congratulations, you’ve just had a close encounter with an alay that ruin your day in the morning haha!

Like last Sunday, when I was go to swimming, then when I received message from my old friend which just said, ‘Hae, pha kaBar?’ wait, no matter how handsome he is, no matter how beautiful our story was ..but it’s really makes me want to laugh, so loud!

You might have heard the word alay used in a disparaging manner before – as in ‘Dasar alay!’ – or more commonly to refer to the hordes of teenagers with tacky clothing who like to flock en masse to public toilets and use the large mirrors therein for impromptu self-portrait sessions while striking supposedly cool poses (The latter are often referred to as ‘putu-putu narziz’ sessions) lol. Well, for the last, I’m just doing that when I was in high school. Silly, huh? What a shame.
 
The fact is, there is no real, fixed definition of the word alay. Wikipedia (yes, the phenomenon is notable enough to warrant a complete, non-stub article on Wikipedia’s main site) simply describes it as ‘a pop culture phenomenon in Indonesia,’ spanning a ‘wide array of styles in music, dress an messaging.’ The more widely accepted definition, however, is that alay is a portmanteau word meaning ‘anak layangan’. This is because most of these commonly referred to a alay are – or act like- people from the 'kampung' who are going through culture shock after coming to a big city.

But I was thinking, what exactly makes somebody alay instead of simply having a horrible sense of style? Music, for one. Contemporary pop and rock musician in Indonesian are favoured by the alay crowd, hmm you-know-what-I-mean band. Then, fashion is also another main identifier, although this usually means something tacky, with clashing colours and mistached outfits. Think bright green trousers, a chequered shirt, bright red shoes an blue-rimmed sunglasses. I think they’re supposed to be a rainbow cake.




Let’s completing the whole look would be a shiny new mobilephone (such as android, blackberry, or apple device, is a have must items) loaded with MP3 files featuring the aforementioned bands a pair of earphones. These rarely leave the hands of their owners, as constant texting, chatting or posting stuff on Facebook is a major part of the alay hang-out ritual. And his brings us to two major and closely intertwined aspects of the alay phenomenon: sosial networking and the alay lingo.

Can you tell me what substituting numbers for letters (eg. ‘4’ for ‘a’ or ‘2’ for ‘two’) meaning for? Then ignoring capitalization rules is not exactly a new or novel phenomenon and can actually be pretty handy when you need to quickly fire off a text message or when dealing with Twitter’s 140 characters limit. There are no hard rules but he main point is to try and make a word or sentence appear cooler or more eye-catching by mixing lowercase an uppercase letters, as well as numbers an special characters, or to make them sound cuter by replacing ‘home’ with ‘humzz’ for example.

Actually, this habits begin since we start using Friendster. Am I right? *winks* Friendster, the social network which allowed users to put their profile with glittery images. However, facebook has none of these features, forcing alay users to increasingly rely on their a-really-cutes-images to express themselves they indeed do.

Admittedly you can sometimes stumble upon some pretty creative stuff, especially when encountering people who have worked out how to use Unicode characters. It’s a chessy as it gets, but: 




Can at least add a 'bit' of artistic flair to what would otherwise would be boring walls or text. I also use this unique code, but just for funny emoticons to describe what I'm thinking. Enough.

I hope that his trend would quickly fade away. This sentiment is echoed by language experts who decry the fact that the alay argot further degrades the already-deplorable language skills of Indonesia’s youth. Still, there are those who feel that alay is just like any other adolescent trend: mostly harmless.

Can you imagine if one day a newspaper or magazine in Indonesia use this text to inform their news? 




or, this one?



God, no!


Adios!


Picture and Story References by: 
humorbb.blogspot.com
jizu.blogspot.com
elsyahbana.blogspot.com
Jakarta Pos Newspaper
Kompasiana edukasi  

Komentar

  1. I think there's no unusual youth. I rather called them with "unextraordinary youth" #LOL :))

    I just can stop laughing after i saw the head line news with unusual word. :))

    Sori bad English, i just a newbie ^^v

    BalasHapus
    Balasan
    1. 'un-extra-ordinary youth' also can we use to called this 'unusual youth', I think :P

      Hapus
    2. Yup maybe, but for me it still different each other :))

      (duh ribet juga pake bahasa Inggris ini ya) hahaha

      Hapus
    3. hahaha, makanya indonesia selalu lebih baik *apeu*

      Hapus
  2. aaah, Friendster. It's been a long time since I heard that word. Anyway, age of youth will always be unusual, that is if we compared it with our experience as an adult.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Young people don't always do what they're told, but if they can pull it off and do something wonderful. I just remember, when we're young, we cannot be both young and wise. hihihi

      Hapus
  3. hahaha.. what a bite world! nice..

    I thought, there is a time we all ever be a the 'unusual' youth. :)

    BalasHapus
  4. unusual youth a.k.a alay, alay is part of life.
    cape ngetik pake bhs orang terus btw nice english
    gw yakin kita semua pernah ngalamin masa2 ini tanpa gw sadari gw pernah pake polem (poni lempar) waktu kuliah udah gitu di warnain pula, aga gimana gitu klo bgeliat foto2 jaman kuliah....

    find me at blognyayandi.blogspot.com

    BalasHapus
  5. hwakakak do you think you want to eat that rainbow cake ? I think I will keloloden sooner as I taste it

    BalasHapus

Poskan Komentar


Terima kasih sudah berkunjung dan jangan lupa tinggalkan jejak :)

Pos populer dari blog ini

Berendam Semalaman di Gracia Spa Resort Lembang

Bukan dalam rangka liburan, hanya sekedar main mendadak, sabtu kemarin saya dan teman-teman akhirnya memutuskan untuk pergi ke tempat pemandian air panas atau sejenisnya. Selain setelah udah lama nggak kumpul-kumpul, juga ingin refreshing menghilangkan penat rasanya. Jadi berawal dari pesan singkat pagi itu, saya sih mengusulkan hanya sekedar makan-makan, atau beli bahan-bahan dapur untuk seperti biasa saya masak dirumah wishu, atau membeli aneka makanan dan kemudian mengobrol sepanjang malam dirumahnya. Tapi salah satu teman justru malah mengajak pergi ke pemandian air panas setelah sorenya ia tiba di Bandung.

Dari rumah saya tidak terburu-buru, sengaja tidak datang on-time, sengaja pergi justru setengah jam setelah waktu kami janjian di rumah Rhais. Kenapa? Karena pasti tetap saya yang datang pertama, baiklah, dan feeling saya benar. Setelah maghrib masih belum kumpul juga, baru saya, Wishnu dan tentunya Rhais yang punya rumah.

Ba'da Isya barulah bermunculan, duh memang kebiasa…

[DIY] Membuat Gelang dari Pita

Dalam rangka ngga-ada-kerjaan-entah-harus-ngapain, jadilah saya iseng-iseng membuat aksesoris dari bahan yang sudah ada. Memang bukan kali pertama sih buat gelang dari bahan pita, tapi ini jahitnya pake benang kain bukan senar jadi agak kurang gimanaaa gitu, terus masih agak mencong-mencong. Haha tapi yasudahlah..
Iseng-iseng ini juga soalnya saya punya segulungan pita yang gak pernah dipakai, nah daripada dia bengong aja nganggur gitu mending saya pakai. Biar deh gelangnya gak bagus-bagus amat apalagi keren, yang penting buatan sendiri. Yeiyyy!
Bahan yang diperlukan untuk buat gelang ini hanya pita, jarum, benang (atau kalau ada senar supaya lebih kuat), manik mutiara, gunting dan lem tembak.

LANGKAH 1: Siapkan alat-alat. Siapkan jarum, benang dan pita. Sebaiknya ukuran ujung jarum disesuaikan dengan ukuran pita yang hendak digunakan, supaya gak susah saat menjahitnya.

Jalan-Jajan ke Jatim Park; Kota Wisata Batu, Malang!

Hari Sabtu kemarin saya berkesempatan berkunjung ke kota Malang, Jawa Timur dalam rangka suatu urusan tulis-menulis (uhuk!). Ya, suatu pengalaman pertama yang cukup mendebarkan dan menegangkan buat saya sebenarnya. Karena kesempatan mungkin tidak akan pernah datang dua kali. Bahasa kerennya sih, because second chances are rare, so waste your first chance wisely. Cieeeee..
Ya, awalnya sih sempat ragu dan berencana membatalkan kunjungan ke Malang karena satu dan lain hal yang nggak bisa ditinggalkan, urusan keluarga dan kantor. But, i just want to wasted my first chance wisely and here I go...
Pagi itu saya berangkat menggunakan pesawat AirAsia yang dijadwalkan terbang pukul 08.15 dari Kota Bandung. Setelah berperang dengan kemacetan pagi hari itu, pukul 07.30 saya tiba di bandara dan langsung check-in serta membayar airport tax lain sebagainya. Tapi ternyata sampai waktunya gate close dan terbang masih belum ada tanda-tanda akan keberangkatan.. delay. Sampai akhirnya pukul 08.45 kami …